اگر از شمال تهران و ابتدای خیابان زعفرانیه عبور کرده اید، حتما تابلوی موزه زمان به چشمتان خورده است. هر ساله گردشگران زیادی از ایران و خارج از کشور برای بازدید از این موزه به ایران می آیند.
این موزه به دلیل زیبایی و تاریخی بودن بنای آن، شمارا به سال ها پیش می برد و احساس می کنید که در زمان سفر کرده اید.
موزه زمان تهران، نخستین موزه زمان ایران است که قدمتی چندین و چند ساله دارد. فضای این ملک 5000 متر مربع است و 700 متر زیر بنا دارد.
این موزه از سال 1378 در این امارت تاسیس شد و در سال 1346 توسط حسین خداداد از وراث عبدالله خان منصور خریداری شد. حسین خداداد که به هنر علاقه زیادی داشت، شروع به بازسازی این عمارت کرد.
این موزه در سال 1382 به ثبت ملی رسید.
فضای آزاد موزه
از زمانی که وارد این موزه می شوید زیبایی محوطه این ملک، حوض وسط آن و بنای ساختمانی آبی رنگ با گچ کاری فوالعاده شمارا متحیر می سازد. زیبایی این ساختمان و این محوطه درخت کاری شده انکار ناپذیر است.
در فضای بیرون این موزه علاوه بر درخت کاری، از ساعت های آفتابی، سوختی، شنی و آبی که از نمونه ساعت های ابتدایی هستند استفاده شده است.
ساعت های آفتابی با یک چوبی عمودی به نام شاخص در وسط آن، با استفاده از سایه شاخص در طول روز ساعت را نشان می دهد. که این ساعت ها نخستین بار در قرن 18 میلادی و در اروپا استفاده می شدند.
ساعت های آبی انواع مختلفی دارند. مثلا یک نمونه از آن ظرفی را که مدرج بود آب می کردند و آب این ظرف به تدریج از روزنه ای که پایین ظرف بود خارج می شد و درجه های روی ظرف ساعت را نشان می داد.
در فضای آزاد این موزه همچنین از ساعت های شمعی نیز استفاده شده است. این ساعت ها در واقع شمع هایی هستند که درجه بندی شده اند و با سوختنشان ساعت را نشان می دهند.
فضای داخل موزه
طبقه اول
وارد این ساختمان آبی رنگ و زیبا که میشویم، در طبقه اول آن با ساعت هایی رو به رو می شوید که از قرن 17 تا 20 ساخته شده اند.ساعت های دیواری، رو میزی، کوکی، شاهینی وایستاده از جمله ساعت هایی هستند که در این مکان قرار دارند.
این ساعت ها بسیار زیبا و هنرمندانه تزیین شده اند که این نشانگر اهمیت ساعت در زمان های گذشته را نشان می دهد. در ساخت این ساعت ها از هنر های زیادی همچون مجسمه سازی، معرق و مینا کاری استفاده شده است که باعث دیدنی تر شدن این کارها شده.
اگر سرتان را به سمت بالا بچرخانید، گچ بری های زیبای سقف که کار دست استادان ماهر است، می بینید و مطمعنا دیگر نمیخواهید چشم از آنها بردارید.
در این طبقه اتاق ویژه ای وجود دارد که به اتاق اصفهانی ها معروف است. به دلیل نوع گچ بری این اتاق که تنگ بری نام دارد. این تنگ بری ها همانند تنگ بری های اتاق موسیقی در عالی قاپوی اصفهان و دیگر بناهای دوره صفوی است.
طبقه دوم
در طبقه دوم، آثار هنری هوشنگ فروتن قرار دارد. او از ساعت های بلااستفاده قدیمی آثار زیبایی را خلق کرده است. آثار او به خارج از کشور نیز رفته است.
همچنین در این طبقه ابزار تعمیر ساعت را در ویترین مخصوص خواهید دید.
تقویم های زمان های مختلف، ساعت های قاجاری و ساعت های ثبت زمان نیز در این طبقه وجود دارند.
آدرس موزه زمان تهران: خیابان ولی عصر، ابتدای خیابان سرلشکر زعفرانیه، نبش چهارراه پرزین بغدادی، موزه زمان.
این موزه همه روزه (به غیر از روز های تعطیل و جمعه ها) از 9 تا 18:30 باز است.